BLOOMBERG: Vladimir Putin și Donald Trump forțează Europa să regândească strategia în industria apărării

BLOOMBERG: Vladimir Putin și Donald Trump forțează Europa să regândească strategia în industria apărării
Publicat: 19/03/2024, 07:30

Obținerea de către Vladimir Putin a celui de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei și perspectiva ca Donald Trump să fie reales președinte al SUA forțează Europa să se adapteze unei lumi periculoase, după 25 de ani de investiții insuficiente în apărare, comentează grupul media Bloomberg.

Cheltuielile militare ar urma să fie suplimentate cu 33 de miliarde de dolari anul acesta în țările Uniunii Europene. Grecia, spre exemplu, principala destinație turistică din Europa, afectată frecvent de tensiuni geopolitice și de reduceri bugetare, a început să suplimenteze bugetul din 2022, până la nivelul de 4% din PIB.

”Dar Grecia simbolizează și o altă provocare pentru apărarea europeană: inovarea. Firma elenă de tip start-up Lambda Automata, creată de Dimitrios Kottas, fost inginer la Apple, a colectat șase milioane de euro (6,5 milioane de dolari) anul trecut în cadrul noului val tehnologic-militar european, în speranța imitării succesului companiei lui Elon Musk, SpaceX, sau al grupului Palantir Technologies Inc”, notează editorialistul Lionel Laurent.

Principalul produs al companiei Lambda Automata este turnul autonom de monitorizare, un exemplu despre abilitatea de ”a produce mai mult cu fonduri mai puține”, afirmă Dimitrios Kottas, specialist în robotică, în contextul în care sistemele hardware relativ ieftine au început să genereze riscuri majore pentru securitatea europeană.

Industria militară trebuie adaptată riscurilor asimetrice și noilor tehnologii

Atacurile cu drone din Marea Roșie sunt reprezentative pentru conflictele militare asimetrice, fiind utilizate aparate de zbor de 2.000 de dolari contra rachetelor de milioane de dolari.

O altă problemă în ”rețeaua de atacuri letale” este reprezentată de inteligența artificială, conform expertului Christian Brose, director de strategii în cadrul grupului Anduril Industries Inc.

Statele membre UE au cheltuit în 2022 mai puțin decât în 2021 pentru cercetare și tehnologie militară. Însă Uniunea Europeană a aprobat recent 1,5 miliarde de euro (1,6 miliarde de dolari) pentru stimularea în general a industriei apărării. În schimb, Statele Unite au desemnat un oficial responsabil de sistemele militare algoritmice și au alocat în 2024 peste trei miliarde de dolari pentru activități care utilizează sisteme de inteligență artificială.

Europa este cu mult în urma Statelor Unite din aceste puncte de vedere, astfel că se va confrunta cu o ”provocare imensă” dacă dominația marilor companii tehnologice și sistemul asociat vor fixa standardele în domeniu, argumentează Alessandro Marrone, de la institutul IAI.

”Promovarea inovațiilor autohtone ar putea contribui la reducerea dependenței de națiunea care alocă cele cele mai mari fonduri pentru apărare, o nevoie mai urgentă înaintea posibilului mandat al lui Trump. UE a creat un centru pentru inovare militară, iar Franța s-a angajat să aloce două miliarde de euro până în 2030 pentru sisteme militare de inteligență artificială”, conform Bloomberg.

”Noile tipuri de riscuri evidențiază necesitatea intensificării cooperării între furnizorii tradiționali și diviziile lor mai agile, de genul parteneriatului companiei Saab AB cu firma de inteligență artificială Helsing GmbH. În mod categoric, Europa trebuie să remedieze erorile din trecut, de la lipsa investițiilor la deficitul de integrare din industria UE a apărării. Dar nu poate ignora nici viitorul”, concluzionează editorialistul Lionel Laurent.

Foto: Profimedia

Citește și:

ACORD în UE privind sancționarea Moscovei ca ripostă la moartea lui Navalnîi /Uniunea Europeană și Marea Britanie contestă scrutinul din Rusia

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
FOTO. A cumpărat o dubă și a transformat-o într-o locuință de lux cu 140.000 $....
Celebrul cântăreț a aruncat bomba: ”Vreau un copil-clonă!”+ ”Am patru fete, culese de pe stradă!”
Unde s-a refugiat și ce s-a ales de Maria, femeia de care a divorțat Mihai...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ciclonul care a făcut ravagii în Europa ajunge și în România. Meteorologii avertizează că vin...
Ea este Florentina, tânăra de 21 de ani din Făgăraș care a sfârșit tragic. A...
Dieta simplă a „Mamei Natură” | Ce mănâncă Roxana Ionescu, pentru a se menține în...
Un sat montan din Europa introduce taxă de intrare pentru turişti, din cauza celor care...
"Te iubesc, sufletul meu". Ți se rupe sufletul de durere! Mesajul emoționant transmis de părinții...
Ea este Florentina Paula Alexandra, tânăra ucisă cu bestialitate de propriul iubit, într-un apartament din...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Când intri pe autostradă, dai semnal STÂNGA sau DREAPTA? Ce semnale luminoase sunt impuse de...
Top 30 cele mai bune universităţi din România: UBB, UB şi Politehnica din Bucureşti conduc...
CERCETĂTORII cred că au AFLAT care este FORMA UNIVERSULUI!
Rămas bun, maestre! A murit marele actor. Și-a luat adio
Ilona Brezoianu și-a ales rochia de mireasă. Florin Ristei: „O să plâng când o să...
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Culiță Sterp a apelat de urgență la mama Geta! Cu ce bunătăți s-a dus femeia...
Ce schimbări să faci în viață dacă îți dorești un mindset pozitiv
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
O fetiță de doar 6 luni a primit un transplant rar de plămâni
×